Het uitbreiden van je brouwerij: een gids voor groei

Voel je dat je de maximale brouwcapaciteit hebt bereikt met je huidige apparatuur? Ben je enthousiast om je brouwerij naar nieuwe hoogten te brengen? Dan is het wellicht tijd om je brouwerij uit te breiden. Hoewel het woord “uitbreiding” aanvankelijk misschien alleen gedachten aan verhoogde productie oproept, zijn er tal van andere manieren om te verkennen. In dit artikel bespreken we drie mogelijke opties voor groei, elk begeleid door onze op maat gemaakte technische oplossingen.

1. Productiegroei

Overstappen van hergisting in de fles naar vergisting onder druk (isobarometrisch)

Uitbreiden betekent vaak professionalisering. Brouwers schakelen vaak over naar vergisting onder druk, een stap vol voordelen. Zo kunnen isobarometrische vergistingstanks het verkoopproces van bier met tot wel twee weken versnellen, waardoor de noodzaak van hergisting in de fles wordt geëlimineerd. Bovendien wordt de warme kamer overbodig; bieren zijn direct na het lageren gereed voor verpakking & consummatie. Deze extra ruimte kan worden hergebruikt voor taken zoals het installeren van nieuwe vergistingstanks. Isobarometrische vergistingstanks bieden ook meer flexibiliteit en verminderd infectierisico, waardoor het een boeiende oplossing is om te verkennen, vooral voor het verbeteren van de stabiliteit van het bier.

Deze drukvergisting-aanpak sluit mogelijks wel niet aan bij alle bierstijlen, zoals bijvoorbeeld barrel aged bieren. Maar het is een ideale match voor bijvoorbeeld lagers, IPA’s. Ja, het vergt een iets grotere investering, maar de tijds- en ruimtebesparingen maken het een overweging waard.

Productiecapaciteit verhogen op een externe locatie

Als je huidige locatie de groei van de productiecapaciteit belemmert, komen twee mogelijkheden naar voren:

  • Je bieren elders laten brouwen door een huurbrouwer
  • Een nieuwe ruimte huren of kopen voor het opslaan van grondstoffen, tanks en afgewerkte producten, waardoor je productiesite ruimte krijgt voor een verhoogde output. Deze strategische zet kan ook dienen als een krachtig communicatiemiddel. Voor het vervoer van bier kan bijvoorbeeld een trailer met een aangepaste transporttank de zichtbaarheid vergroten, zoals geïllustreerd door Brasserie Curtius.

Een Centrifuge / Separator omarmen

Als je gelimiteerd bent in oppervlakte dan kan een centrifuge, of separator, een uitstekende manier zijn om de productiecapaciteit te vergroten zonder te investeren in nieuwe tanks. Dit apparaat bewijst zijn effectiviteit in verschillende productiestadia en dan vooral tijdens de lageringsfase van jong bier, wat aanzienlijke tijdsbesparingen oplevert. De lagering kan met een week worden verkort, wat uiteindelijk leidt tot aanzienlijke opbrengstverhogingen. Bovendien helpt deze veelzijdige centrifuge bij het klaren van bier vóór filtratie, waardoor de hoeveelheid gist wordt geminimaliseerd. Over het algemeen kan het de jaarlijkse bieropbrengst met wel 10% verhogen, een opmerkelijke verbetering. Verder draagt het bij aan de consistentie van de bierkwaliteit. Hoewel deze drie opties de productiegroei kunnen stimuleren, zijn er natuurlijk nog tal van andere ontwikkelingsmogelijkheden.

2. Een bezoekers ruimte opzetten

Het creëren van een bezoekersruimte binnen je brouwerij (proeflokaal) of het oprichten van een extra locatie (brewpub, bar, enz.) is een veelgebruikte oplossing. Deze ruimte biedt tal van voordelen:

  • Je branding versterken: Een trendy en uitnodigende omgeving kan aanzienlijk bijdragen aan de perceptie van je merk.
  • De winstmarges vergroten: Directe bierverkoop presteert consistent beter dan het distribueren van je bieren.
  • Nieuwe recepten ontwikkelen: Het creëren van een assortimenten exclusief voor je bezoekersruimte maakt het mogelijk om unieke recepten te ontwikkelen en je vaste bieren opnieuw the gaan heruitvinden. Klanten zijn meer geneigd om te experimenteren met deze nieuwigheden wanneer ze het aan de bron kunnen ontdekken. Dit is ook een kans voor receptentesten, het peilen van klantreacties en mogelijk het opnemen van een recept in je reguliere assortiment.

Technische Oplossingen van Coenco

Met het oog op het maximaliseren van de zitruimte, gaat Coenco steeds de ruimte zorgvuldig in kaart brengen en de oplossing zoeken. De kosten per vierkante meter zijn heel belangrijk, en je omzet hangt af van je zitruimte. Twee strategieën sturen deze optimalisatie aan:

Het oog wil ook wat dus natuurlijk moet de installatie er ook goed uit zien. Je klanten zullen hier ongetwijfeld aandacht aan besteden. Als ter plaatse brouwen mogelijk is, kan het tonen ervan voordelig zijn. In gevallen waarin ruimtebeperkingen ter plaatse brouwen belemmeren, kan het exploiteren van een externe bar en het serveren van je eigen bier via schenktanks een praktische oplossing zijn.

3. Nieuwe Producten Ontwikkelen

Het ontwikkelen van nieuwe dranken verbreedt je klantenbasis. Sommige dranken hebben bijzonder veel potentieel:

Whisky en Andere Sterkedranken

Met behulp van je bestaande brouwapparatuur is het produceren van whisky maar 1 stap veraf. Het proces omvat maischen en filtratie, standaard koeling en fermentatie. Hierna volgt distillatie, waarvoor een investering in een distilleerketel nodig is—het enige benodigde apparaat. Hoewel Coenco geen distilleerketels aanbiedt, bieden tal van andere gerenommeerde bedrijven deze essentiële apparatuur.

Limonade, Cola of andere frisdranken

Dranken zoals limonades kunnen zeer winstgevend blijken en een jonger publiek aanspreken. Je huidige apparatuur is voldoende voor de productie hiervan. Het productieproces omvat het verwarmen van water tot 60-70°C, toevoegen van suiker, citroenzuur en smaakstoffen. Vervolgstappen omvatten standaard koeling, overbrengen van het mengsel naar een isobarometrische tank en dan geforceerde carbonisatie (6-7 g/L) gevolgd door verpakking. Dit gestroomlijnde productieproces is kosteneffectief en levert producten op met een sterk verkooppotentieel.

Kombucha

Het is met je brouwapparatuur zeker mogelijk om ook kombucha te maken. Het productieproces van Kombucha omvat het fermenteren van gezoete thee met behulp van een symbiotische cultuur van bacteriën en gist (SCOBY). Het eindresultaat is een verfrissende, licht zure en vaak bruisende drank met een breed scala aan smaken, afhankelijk van de gebruikte thee en eventuele toegevoegde smaakstoffen tijdens de tweede gisting. Je moet voor de gisting wel rekening houden met de Scoby. Het kan zijn dat jouw productieproces een iets ander type tank nodig heeft dan de klassieke bier vergistingstank.

Andere Mogelijkheden

Je brouwapparatuur heeft de capaciteit om een reeks dranken te maken:

  • Koffiekombucha: Een samensmelting van kombucha en koffie
  • Jun: Kombucha geïnfuseerd met groene thee en gezoet met honing
  • Waterkefir
  • Hard seltzer
  • Gemberbier

Samenvatting: Deze drie punten zijn maar een greep uit de mogelijkheden om je brouwerij verder te doen groeien. Voor al deze uitdaging kan Coenco een technische oplossing bieden. Als je een project ter ontwikkeling van jouw brouwerij hebt dan delen wij graag onze over de jaren heen opgedane ervaring met jullie! Je kan ons bereiken door een bericht na te laten op ons contactformulier of ons een belletje te geven via onze vaste telefoonlijn.