De 6 stappen van een turnkey project door Coenco

Denkt u er al enkele maanden over om een brouwerijproject op te starten? U voelt zich waarschijnlijk verloren in het scala van apparatuur, aangeboden ondersteunende diensten en talrijke zaken waarmee u rekening moet houden. Het is inderdaad niet gemakkelijk om uw weg te vinden in zo’n omvangrijk project als het opzetten van een brouwerij.

Daarom willen we u voorstellen hoe we bij Coenco nauw met u samenwerken om een turnkey project uit te werken: vanaf het ontwerp tot het opstarten van de brouwerij. Ons doel is om samen de brouwerij van uw dromen te bouwen! Hier zijn dus de 6 stappen van een turnkey project!

Stap 1: analyse van uw behoeften

In eerste instantie nemen wij de tijd om met u van gedachten te wisselen en u en uw project beter te begrijpen. Om u een eerste offerte en een eerste lay-outschets te kunnen geven, moeten we een aantal antwoorden op de volgende vragen krijgen:

  • Hoeveel bier denkt u per jaar te verkopen? Om hierop te antwoorden, raden wij u ten zeerste aan een ondernemingsplan op te stellen. Het gaat er niet om een willekeurig volume te kiezen om te verkopen. Integendeel, dit cijfer moet worden opgebouwd in functie van uw maandelijkse uitgaven, uw leningen, enz.
  • Wat is de oppervlakte van uw pand/gebouw? En welke hoogte heeft u beschikbaar?
  • Welke mate van automatisering wilt u? Een volledig geautomatiseerde installatie zal anders zijn dan een semi automatische installatie, in termen van bediening, productietijd, kosten…

Op basis van uw antwoorden ontvangt u van ons een offerte en een lay-outschets. Meestal maken we meerdere versies voordat we de beste oplossing vinden voor uw specifieke situatie! Zo co-creëren we samen uw microbrouwerij!

Stap 2: engineering

Na validatie van de offerte en de inrichtingsschets vertalen wij uw wensen in technische oplossingen. We verfijnen de definitieve lay-outschets door op een zeer gedetailleerde manier alle nutsvoorzieningen aan te duiden. We ontwikkelen een 2D en 3D ontwerp van de machines, een ideaal hulpmiddel om u volledig te projecteren in uw toekomstige brouwerij. Ten slotte ontwerpen wij een Process Flow Diagram, d.w.z. een grafische voorstelling van de werking van uw apparatuur. Deze modellering presenteert de opeenvolging van brouwprocestaken op uw apparatuur.

In dit stadium zijn je behoeften duidelijk en kun je je voorstellen hoe je brouwerij eruit zal zien. Het is een beetje zoals een eerste echografie! 

Stap 3: Bouw van uw apparatuur en voorbereidingen voor uw gebouw

Om met de productie van uw apparatuur te beginnen, beginnen wij met de bouw van de tanks in de productiefaciliteit van onze partner. Dit alles gebeurt onder onze eigen supervisie en met onze eigen kwaliteitscontrole.

Tegelijkertijd bestellen wij de materialen die nodig zijn om een functionele brouwerij te verkrijgen. Al onze leveranciers zijn geselecteerd op hun nauwkeurigheid, ernst en kwaliteit van het werk. Het Duitse bedrijf Beckhoff zorgt bijvoorbeeld voor de automatiseringsonderdelen. Het Spaanse Inoxpa vervaardigt onze pompen, het Zweedse Alfa Laval zorgt voor platenwarmtewisselaars, het Duitse Khröhne zorgt voor de debietmeters…

Na ontvangst van de losse onderdelen beginnen we met de montage van uw brouwerij in ons atelier in Oostkamp, nabij Brugge. Bij deze bouw besteden we veel aandacht aan details, niets wordt aan het toeval overgelaten. We monteren de verschillende materialen en waar nodig lassen onze ervaren lassers met veel zorg. We voeren ook enkele finale test uit in ons atelier, om er zeker van te zijn dat uw brouwinstallatie goed werkt.

Op dat moment wordt u uitgenodigd om de apparatuur te komen bekijken. Dan is deze klaar voor verzending en installatie in uw toekomstige brouwerij.

In de voorafgaande maanden moet u ook werk verrichten om uw gebouw voor te bereiden. Wij geven u de nodige aanpassingen aan en bespreken deze nauw met uw architect. Dit alles samen is als een echografie van 9 maanden!

Stap 4: installatie

Dit is het moment waar u het meest naar heeft uitgekeken: de installatie van de apparatuur in uw toekomstige brouwerij. Onder toezicht van onze projectleider zorgt een team van technici voor de volledige installatie van de apparatuur. Dankzij hun ervaring en knowhow kunnen zij deze opdracht efficiënt en serieus uitvoeren.

Hier volgt een concreet voorbeeld van hoe een installatie verloopt.
Het begint met de verzending van alle apparatuur die in onze werkplaats wordt gebouwd. Na ontvangst lossen we het materiaal met uw medewerking. Vervolgens plaatsen we al het materiaal in het gebouw – volgens het vooraf bepaalde plan – en maken we de aansluitingen van het materiaal op de voorziene nutsvoorzieningen. Wij zorgen ook voor de onderlinge verbinding van de verschillende elementen: bijvoorbeeld de moutmolen met de brouwzaal, de gasbrander met de brouwzaal, de koelinstallatie met de gisttanks… Wij zorgen dus ook voor alle leidingen en isolatie.

Tot slot doen we de laatste watertest om er zeker van te zijn dat we de eerste bieren kunnen gaan brouwen. De apparatuur is dan geïnstalleerd in uw brouwerij, uw droom is bijna werkelijkheid geworden: we hoeven alleen nog maar te brouwen!

Stap 5: opstart en opleiding

Om u gerust te stellen en op een serene manier te starten, doen we samen met onze Coenco brouwmeester de eerste brouwsels. Ons doel tijdens deze stap is om u al onze kennis over te brengen voor een optimaal gebruik van de apparatuur. Aan het einde van deze opleiding willen we dat u zich zeker voelt in het gebruik van uw apparatuur.

Wij besteden doorgaans drie dagen aan deze stap. De eerste dag is gewijd aan de Cleaning-in-Place (CIP) van de apparatuur. Met deze grote schoonmaak kunnen we de komende twee dagen brouwen. Tijdens deze drie dagen leren we je alle tips en trucs om het beste uit je apparatuur te halen! De eerste dag hebben wij de leiding en volg je mee. De tweede dag is het aan jou en ondersteunen wij! We optimaliseren ook uw recepten met u en passen ze aan de nieuwe apparatuur aan. Het is voor ons altijd een plezier om dit speciaal moment met u te kunnen delen!

Wij bieden u ook, als u daar behoefte aan heeft, een extra brouwdag aan om de apparatuur te optimaliseren, meestal een maand na het opstarten. Dit kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met de ingebruikname van de bottellijn.

Stap 6: wat nu? De opvolging, de diensten, de Coenco family!

Dacht u dat we u in de steek zouden laten na de installatie van de apparatuur? Dat doen we niet! U maakt nu deel uit van de Coenco family. Ons after-sales service team altijd klaar voor uw vragen of bij problemen. Naast ons mobiel serviceteam beschikken we ook over een groot magazijn met courante wisselstukken! U kunt dus rekenen op een duurzame en professionele 24/7 service, afgestemd op uw behoeften. Uw succes is immers ons succes!

Tot slot bieden we de Coenco family talrijke hulpmiddelen. Ten eerste organiseren we regelmatig masterclasses, zodat u het beste uit uw installatie kan halen en kan leren van andere brouwers. We blijven ook aanwezig op tal van beurzen. We zijn altijd blij u terug te zien en op uw vragen te kunnen antwoorden.

Bij Coenco installeren we dus niet alleen brouwinstallaties, maar bieden we ook ondersteuning, dagelijkse begeleiding en lidmaatschap van onze Coenco family!

Dus als u ook deel wilt uitmaken van deze geweldige familie, aarzel dan niet om een contactformulier in te vullen.