Belgium Peak Beer: samen groeien met klanten !

In 2017 installeerde Coenco vlakbij het Signal de Botrange, de hoogst gelegen brouwerij van België (op 694m boven de zeespiegel). In 2018 opende het bijgelegen restaurant en de locatie werd een toeristische trekpleister. In die mate zelfs, dat 5 jaar later een verdubbeling van het brouwvolume aan de orde was. Coenco tekende opnieuw paraat !

De Peak brouwerij is gevestigd in het pittoreske Sourbrodt- Waimes, in Ostbelgien, vlakbij het Signal de Botrange. Een walhalla voor wandelaars en fietsers, en in de wintermaanden, voor occasionele skiërs en langlaufers. De brouwerij is een idee van drie vrienden, die alle drie professioneel actief zijn in een andere sector. Zo’n vijf jaar geleden werd begonnen met de nieuwbouw waarin de brouwerij en het restaurant gevestigd werden. Coenco werd ingeschakeld voor het leveren van alle brouwerij-apparatuur. Het werd een 10hl brouwhuis die een jaarlijkse brouwcapaciteit van 5000hl gaf. Dat brouwhuis werd volop in het zicht geplaatst tussen het restaurant en de bottelarij en was ook van buiten al goed te zien. Daarnaast leverde Coenco er ook de vergistingstanks, een CIP installatie en een flessenvullijn van CIME Careddu.

Bernard Mathieu heeft de dagelijkse leiding over de brouwerij en het restaurant. Hij vertelt hoe het allemaal begon:
“We begonnen hier letterlijk vanaf 0 liter met brouwen en hadden in het begin niet verwacht dat we zo snel zouden groeien, zeker nadat ons restaurant in 2018 openging. Een groot deel van ons bier wordt hier ter plekke opgedronken; Ondanks de Covid-19 periode, toen het restaurant uiteraard dicht was, zijn we toch doorgegroeid, ook buiten onze brouwerij. Onze bieren zijn hier in de regio erg populair geworden dus we zaten toch al snel aan de maximum capaciteit van onze brouwerij. Onze ambitie is om verder te groeien in de regio en ook in de rest van België. Daarom zijn we een kleine twee jaar geleden gaan nadenken over een nieuwe brouwerij. We hebben altijd een erg goed contact gehad met Coenco over onderhoud en technische zaken. Samen met hen hebben de groeiplannen gemaakt.”

Het was wel een puzzel, want we wilden de nieuwe, grotere brouwerij perse op dezelfde plek hebben. Coenco heeft daarin goed met ons meegedacht.”

Er werd gekozen voor een “future-proof” oplossing, gaat Bernard verder:
“De nieuwe brouwerij is voor nu te groot, maar is volledig gebouwd op de gewenste groei. We hebben naast het huidige pand een volledig nieuwe loods neergezet van 30 x 20 meter met twee verdiepingen waarin nu de nieuwe bottelarij en de vatenlijn staat, en tevens onze voorraad. Zo kregen we in de bestaand loods meer ruimte voor de extra vergistingstanks. Maar belangrijker nog is dat de nieuwe brouwerij voorzien is van veel meer techniek en automatisering. Het was wel een puzzel, want we wilden de nieuwe, grotere brouwerij perse op dezelfde plek hebben, zodat onze bezoekers vanuit het restaurant kunnen zien dat er gebrouwen wordt. Coenco heeft daarin goed met ons meegedacht.”

Coenco is de afgelopen vijf jaar met ons meegegroeid.

De goede relatie met Coenco heeft ertoe geleid dat de keuze voor de nieuwe installatie opnieuw op Coenco viel:
“Ze waren bereid om de vorige kleinere brouwerij in te ruilen, maar belangrijker nog was dat zij de afgelopen vijf jaar met ons meegegroeid zijn. Zij hebben precies gezien waar onze knelpunten lagen en konden ons het best adviseren hoe te groeien. We hebben nu een 4-tanks volautomatische 20hl-brouwzaal die ons in staat stelt om een jaarlijkse capaciteit van 10000hl te halen. Het interessante is dat Coenco met onze nieuwe brouwerij is meegegroeid, het is één van de grotere brouwerijen die ze tot nu toe geleverd hebben. Zij weten alles van de oude brouwerij en dat heeft geholpen bij de realisatie van de nieuwe. De manier van werken is hetzelfde, dat is vertrouwd. Zo help je elkaar in de ontwikkeling van je bedrijf.”

Gilles, één van de brouwers, beaamt:
“Er is veel meer geautomatiseerd in vergelijking met de vorige brouwerij. We hoeven nu veel minder handmatig te doen. Dat heeft veel voordelen want tijdens het brouwen kun je dan ook veel andere dingen doen. We brouwen nu 2000 tot 4000 liter per dag, vijf dagen per wek. In de toekomst, als we verder groeien, kunnen we met deze brouwerij drie brouwsels per dage maken en tot 6000 liter per dag brouwen. We beschikken nu over een aparte maisch- en een aparte kooktank. Naast de nieuwe brouwerij hebben we ook een nieuwe stoomketel en een nieuwe CIP met recuperatie.”

De samenwerking met Coenco, verliep heel vlot, vertelt Bernard:
“De ontwikkeling van de software voor de automatisering gebeurde ook door Coenco. Samen met onze brouwmeester werd er gewerkt aan een aantal optimaliseringen en aan het brouwproces om zo het maximale uit onze installatie te halen.”

Ook over de installatie is Bernard tevreden:
“De brouwerij werd in tien dagen tijd geplaatst. Het gaat daarbij niet alleen om het brouwhuis, maar ook de nieuwe moutmolen met meer capaciteit, de nieuwe heetwatertank en vier extra vergistingstanks.”

Bernard concludeert:
“We zijn Coenco zeer dankbaar, het zijn harde werkers, ze reageren snel op vragen. Samen groeien we naar een hoger niveau.”

Heb je als brouwer ook plannen om verder te groeien ? Neem dan contact op met Coenco !

Met dank aan Fedor Vogel (Brouw!) voor het interview!