Brouwerij Roman, De oudste familiebrouwerij van België, gekend van bieren zoals Ename abdijbier, Gentse Strop, Adriaen Brouwer, Roman Pils, … besloot eind 2020 om te gaan investeren in een testbrouwerij voor hun laboratorium. Dit om een kwalitatieve receptontwikkeling te kunnen garanderen. Uiteindelijk besloten zij een Coenco 60l testbrouwerij uit te proberen. Na een testperiode van enkele maanden besloten zij de installatie uiteindelijk aan te kopen.
Een dik half jaar, en vele proefbrouwsels later, zochten wij Sander Vercruysse (Laborant/Brouwer) en Andries Fonteyne (Brouwer) op om te luisteren naar hun verhaal en ervaring met de Coenco testbrouwerij.
Hoe deden jullie vroeger de testbrouwsels? Op welk moment besloten jullie om een testbrouwerij aan te kopen?
Het idee speelde al langer om een kleinere installatie aan te schaffen voor de testbrouwsels. Vroeger gingen we voor testbrouwsels wort aftappen in onze grote brouwzaal van 150hl. Dit gingen we dan koken in een aparte ketel op gas. Eigenlijk op een heel ambachtelijke manier.
We proberen voor ons zelf de lat steeds een beetje hoger te leggen. En daar we ook vaak voor derden brouwen die proefstaaltjes verwachten, ontstond er een nood om op kleine, doch professionele manier te gaan experimenteren met onze bestaande en nieuwe recepten.
Het idee dat we de kwaliteit konden optimaliseren en er zelf ook slimmer van werden trok ons over de streep om op zoek te gaan naar een gepaste installatie. Op de eerstvolgende vergadering besloten we dan ook om hier vol voor te gaan!
Hoe kwamen jullie bij ons terecht dan?
Op de vergadering kwam jullie naam meteen naar voor. Een van onze collega’s had al eens contact met jullie gehad op de Braubeviale en Coenco is een bekende naam in de brouwerijsector, zeker voor de kleinere installaties. Onze zaakvoerder Carlo Roman nam contact met Coenco op en zo ging de bal aan het rollen.
De vroegere testbrouwsels hadden dus nog heel wat progressiemarge?
Ja, want vroeger konden we niet erg flexibel zijn. De wort was steeds hetzelfde , het enige wat we konden doen waren kleine wijzigingen in de hop.
150 hectoliter was het kleinste wat we konden brouwen, dus was het niet mogelijk om hier goeie testbrouwsels mee te maken. Wat we soms deden was een brouwsel eerst volledig op papier uitwerken, om daarna direct op grote schaal te gaan brouwen.
Hoe helpt onze installatie om op kleine schaal toch kwalitatief bier te kunnen brouwen?
We hebben nu veel meer mogelijkheden om onze ideeën meteen om te zetten in de praktijk. Zo kunnen we bijvoorbeeld al eens met vreemde moutsoorten of graan werken. Of spelen met het maishschema.
Als we voor derden brouwen kunnen we hen nu ook meteen verschillende versies laten proeven. Geen recepten meer op papier of uit het labo, maar bier uit een echte professionele installatie!
Een ander voordeel is dat we nu ook brouwopleidingen kunnen geven aan onze medewerkers. Wij vinden het belangrijk dat al onze medewerkers weten hoe het brouwproces werkt. 60 liter is het perfecte volume hiervoor. En indien er eens een testbrouwsel mislukt, heb je amper verlies.
Wat is jullie algemene gevoel over de installatie?
Het is een zeer degelijke installatie die voldoet aan al onze wensen. Deze installatie is ook meer geautomatiseerd dan ons groot brouwhuis. Door de PLC sturing hebben we bijvoorbeeld een heel stabiel verloop van ons maishschema. De filtratie verloopt zeer vlot en we hebben een mooie rollende kook.
Hoe zouden jullie de algemene samenwerking met Coenco omschrijven?
De samenwerking verloopt zeer vlot. Opmerkelijk is de flexibiliteit en reactiviteit van Coenco. Kleine aanpassingen op onze maat waren geen probleem en we hebben zelfs een gemeenschappelijke Whatsappgroep waar we met al onze vragen terecht kunnen. Zeer handig als je een vraag hebt tijdens het brouwen.
Zouden jullie Coenco aanbevelen?
Zeker en vast, het is duidelijk dat jullie weten waar jullie mee bezig zijn en dat jullie brouwers naar een hoger niveau kunnen tillen.
Bedankt voor jullie tijd Sander & Andries