Tip van de brouwer – Verbeter de filtratie tijdens het brouwen

Filtratie, de stap die het meest aandacht vereist tijdens de brouwdag en waar menig brouwers zich het hoofd over breken.

Tijdens één van onze Masterclasses voor de leden van de Coenco Family hadden wij het met Thomas Vandelanotte, hoofdbrouwer bij de Anthony Martin groep, over de filtratie.
Aan de hand van een stappenplan en enkele tips gaan wij jou proberen helpen om het maximale uit jouw filtratie te halen, en dat in een zo kort mogelijke tijd.

Het is belangrijk om te weten dat heel veel zaken een invloed hebben op de filtratie en dat het eindresultaat een samenvoeging is van meerdere punten.
In dit stappenplan baseren we ons op een Coenco brouwhuis met een gecombineerde beslag/kooktank en een aparte klassieke filtertank.

Coenco 5HL brouwzaal – De Prael Groningen

Stappenplan voor een betere filtratie:

• Zorg eerst en vooral voor een goede verschroting van de mout. Een te fijne verschroting zal er voor zorgen dat het filterbed rapper zal toeslaan. Een te grove verschroting zal er voor zorgen dat je niet alle suikers uit de graantjes zal halen wat zal resulteren in een lager rendement.
• Aan het einde van het beslagproces verwarm je de filtertank goed voor met warm water om geen temperatuurschok te hebben bij de transfer vanuit de beslagtank naar de filtertank. Dit kan je doen met water uit de warm water tank.
• Maisch uit aan 80°C zodat je nooit onder de 78°C zakt tijdens het filteren.
• Vermijd dat je lucht hebt onder je filterplaat en in je leidingen. Zet deze onder (warm) water.
• Ga de transfer uit de beslagtank niet te snel doen zodat je het beslag / graantjes niet gaat beschadigen.
• Laat het beslag 5 à 8 minuten rusten zodat het filterbed zich goed kan vormen.
• Doe een recirculatie over de Chinese hoed tot dat de wort helder is. Start dan pas de filtratie naar de kooktank. Als je niet gravitair kan filteren, doe dit dan aan een laag debiet door de pompsnelheid laag te houden en eventueel de uitgang wat te smoren.
• Heb controle over de filtratiesnelheid. Start aan een laag debiet en bouw langzaam op naar een hoger debiet. Dat doe je omdat de viscositeit, door middel van de grotere hoeveel suikers, in het begin hoger ligt dan op het einde van de filtratie.
Voorbeeld voor filtratiesnelheid bij een 1000l brouwerij:
o Begin aan 150 à 250l/uur (ongeveer 20% van de brouwzaal capaciteit/uur)
o Bouw iedere 5 à 10 minuten een tijdslot in om het debiet te gaan verhogen
o Afhankelijk van het type bier eindigen met een snelheid 600 à 700l/uur (ongeveer 70% van de brouwzaalcapaciteit/uur)
• Start met spoelen van het bostel van zodra het filterbed zichtbaar wordt. Het spoelwater moet zeker 80 à 81°C zijn.
• Bij het spoelen van het bostel kan je gedurende het toevoegen van het waswater snijden in het filterbed. Dit doe je om kanaalvorming tegen te gaan.
• Laat je filterbed nooit droog komen te staan. Water heeft drijfkracht en helpt het drafbed minder druk te laten uitoefenen op de filtratie. Valt de drijfkracht weg doordat het drafbed droog komt te staan, komt het totale gewicht van de draf op de filterplaat en slaat jouw filterbed toe.
• Bouw periodiek een moment in waar je het waswater gaat toevoegen. Bijvoorbeeld iedere 10 à 15 minuten. Bereken op voorhand hoeveel waswater je dient toe te voegen

Door deze stappen en tips uit te voeren zal het mogelijk zijn het maximale uit jouw filtratie te gaan halen!